۲۹ مهرماه در تقویم کشور با عنوان روز صادرات درج شده و به همین بهانه هر ساله مراسم گرامیداشت با حضور مسئولان بلندپایه کشور برگزار شده و طی آن صادرکنندگان نمونه ملی مورد تقدیر قرار میگیرند. برگزاری بیست و چهارمین دوره مراسم تقدیر از صادرکنندگان نمونه کشور و روز ملی صادرات سال ۱۳۹۹ از چند جهت نیازمند نگاه ویژهای است.
به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه تجارت ایران، فرهاد نوری، معاون توسعه صادرات کالا و خدمات سازمان توسعه تجارت ایران در یادداشتی در این زمینه نوشت:
۲۹ مهرماه در تقویم کشور با عنوان روز صادرات درج شده و به همین بهانه هر ساله مراسم گرامیداشت با حضور مسئولان بلندپایه کشور برگزار شده و طی آن صادرکنندگان نمونه ملی مورد تقدیر قرار میگیرند. اینکه راهبرد توسعه صادرات نقش شگرفی در توسعه اقتصادی کشورها داشته و موجبات رونق تولید، ارتقای سطح کیفیت و فناوری و اشتغال پایدار را فراهم میکند، بر کسی پوشیده نیست.
در ساختار اقتصاد ایران که هر سه بخش خصوصی، دولتی و تعاونی با درجات مختلف در اقتصاد حضور دارند توسعه صادرات غیرنفتی امری فرابخشی بوده و نیازمند باور و عزم ملی دستگاههای دولتی، بخش خصوصی و حتی نهادهای حاکمیتی است.
برگزاری بیست و چهارمین دوره مراسم تقدیر از صادرکنندگان نمونه کشور و روز ملی صادرات سال ۱۳۹۹ از چند جهت نیازمند نگاه ویژهای است:
۱-هرچند نحوه انتخاب و شاخصها و کمیته علمی مربوطه همانند سالهای گذشته بوده لیکن در سال جاری برای نخستین بار، دبیرخانه انتخاب صادرکننده نمونه از سازمان توسعه تجارت ایران به اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران منتقل شده است (به استناد بندی از آییننامه انتخاب و به دستور وزیر صنعت، معدن و تجارت وقت) لذا جا دارد تجربه واگذاری به بخش خصوصی پس از برگزاری این رویداد ملی از سوی کارشناسان ذیربط مورد نقد منصفانه قرار گیرد.
۲- در شرایطی که از یکسو به دلیل تشدید تحریمهای ناعادلانه نظام سلطه علیه اقتصاد و تجارت خارجی کشور، محدودیتهایی در تأمین ارز مورد نیاز کشور ایجاد شده و مقامات دولتی و بانک مرکزی سیاستهای انقباضی و سختگیرانهتری را جهت تقویت بازگشت ارز به کشور در دستورکار قرار دادهاند و با کندی فرآیندهای تجاری بنگاهها در تأمین مواد اولیه وارداتی مواجه هستیم و از سوی دیگر شرایط ناشی از شیوع کرونا، اقتصاد جهانی را با شرایط انقباض و اعمال محدودیتهای تجاری توسط کشورها مواجه کرده است.
در مجموع جامعه صادرکنندگان کشور با مشکلاتی بیش از گذشته مواجه بوده به گونهای که مشکلات ناشی از تورم فزاینده داخلی در تدارک کالای صادراتی، مشکلات لجستیک، فروش ریالی به بازارهای همجوار و تعهدات ارزی ایفا نشده و ... باعث شده است برای صادرکنندگان طعم شیرین افزایش قیمت دلارهای صادراتی چندان محسوس نباشد.
۳- این روزها شرایطی که بر فضای کسب و کار داخل بنگاهها، داخل کشور و سطح بینالمللی حاکم شده است، می-طلبد منتخبین صادرکننده نمونه سال جاری را با مدافعان کیان این سرزمین در دوران دفاع مقدس مشابهت داد.
در آن ایام دلاورمردان این مرز و بوم که از دریادلان با دستان بسته تا سروقامتان بیسر توانستند همچون خورشیدی درخشان (هور) از میان آتش و دود جبهه های نبرد در مقابل تجهیزات پیشرفته و هیاهوی صاحبان زر و زور و نظام سلطه، سرافرازانه قدعلم کرده و پیروز واقعی باشند. در این ایام نیز صادرکنندگان واقعی، این مبارزان و جهادگران جبهه اقتصادی، شایسته تقدیر دو چندان هستند که از هنگامه دود و آتش مشکلات تحریم و تورم و کمبود و کرونا ... همچون ققنوس اما نه در افسانه که در واقعیت سربرآوردهاند و برای نسلهای آینده فرزندان این خاک مقدس، پیام همت و غیرت و امید هدیه میدهند.
شخصا و به واسطه نشستها و بازدیدها و ارتباط مستقیم و شناختی که از توانمندیهای بسیاری ازتولیدکنندگان و صادرکنندگان و پروژههای صادراتی کشور داشتهام بر این یقین عینی باور دارم که بیهیچ نیازی به تعارف و مبالغ، بسیاری ار اینان تلاشگران کارآزمودهای هستند که با سلاح تجربه و دانش مدیریت شرایط سخت توانستهاند از محدودیتها گذر کنند، به داخل سرزمین رقیبان و حتی دشمنان اقتصادی کشور نفوذ کنند و با فروش کالاها و خدمات ایرانی در بازارهای خارجی پرچم پر افتخار کشور را به اهتزازدرآورند. بدون شک هماهنگی بیشتر بین دستگاههای دولتی و مشارکت بیشتر نمایندگان واقعی بخش خصوصی در تصمیمسازیهای تجاری، میتواند نوید بخش توسعه صادرات و شکوفایی اقتصاد حتی در این شرایط دشوار باشد.
پی نوشت: هور در فرهنگ فارسی با ریشه اوستایی به معنای خورشید و نور و طالع بلند بوده و مظهر دانایی در شاهنامه فردوسی است.